Grensoverschrijdend gedrag kent geen plaats in onze maatschappij, dus ook niet in de voetbalwereld.

Iedere voetballer heeft ABSOLUUT  het recht om te voetballen in een veilige omgeving, maar ook in voetbal komt ongepast gedrag helaas voor.

 

Het gebeurt dus spijtig genoeg nog te vaak dat spelers, scheidsrechters of andere clubmedewerkers hier het slachtoffer van worden.

 

Maar liefst 82% van de Vlaamse jongeren is al slachtoffer geweest van psychisch grensoverschrijdend gedrag tijdens het sporten (algemeen), 55% van fysiek grensoverschrijdend gedrag en 27% klaagt over seksueel grensoverschrijdend gedrag (onderzoek 2020 Thomas More).

 

Clubs kunnen en moeten hierbij een centrale rol spelen.

 

Hierbij is het aanstellen van club-API dan ook geen overbodige luxe, maar een onmisbare schakel om ook van onze club een plek te maken waar respect, tolerantie en vertrouwen centraal staan.

 

De aanwezigheid van een of meerdere vertrouwenspersonen API stelt de club in staat om tijdig en correct op te treden wanneer er signalen van problematisch gedrag opduiken en om de integriteit van iedere speler, coach, ouder of clubmedewerker te bewaren.

2 van onze bestuursleden hebben intussen bij Voetbal Vlaanderen intussen deze API-opleiding afgerond en kunnen steeds gecontacteerd worden :

 

Eva De Smet

0465/04 73 00

desmeteva@hotmail.com

 

Patrick Schiettecatte

0476/408522

patrick.schiettecatte@hotmail.com